Πέμπτη, 1 Μαΐου 2008

Global Beat Festival 9 με 11 Μαϊου 2008 (Καλαμάτα)

Μια τριήμερη γιορτή στο ρυθμό του κόσμου

Ενα τριήμερο φεστιβάλ για όλη την οικογένεια, με πολύ θέαμα, ψυχαγωγία, γεύσεις, εκθέσεις, επιδείξεις, εργαστήρια, μουσική, δραστηριότητες δημιουργίας και έκφρασης για τα παιδιά πραγματοποιείται τους μήνες Μάιο και Ιούνιο σε 8 πόλεις της Ελλάδας με πρώτο σταθμό την Καλαμάτα, την Παρασκευή 9, το Σάββατο 10 και την Κυριακή 11 Μαΐου


Πρόκειται για ένα τριήμερο φεστιβάλ που ταξιδεύει και που ευελπιστεί σύμφωνα με τους διοργανωτές του να δώσει παλμό δημιουργίας σε όσους το αγκαλιάσουν. Η πρωτοτυπία του έγκειται στο ότι οι δράσεις που περιλαμβάνει είναι ποικίλες και για όλες τις ηλικίες. Από συναυλίες με γνωστά ονόματα όπως οι Active Member και ο Μίλτος Πασχαλίδης, μουσικές από όλο τον κόσμο, djs, εργαστήρια πηλού, σκρατσαρίσματος με την καθοδήγηση γνωστών dj’s, παραμυθιού που επιμελείται η Γιολάντα Τσιαμπόκαλου -η γνωστή μας Sadahzinia-, παραστάσεις Σούμο, κουκλοθέατρο, θέατρο δρόμου, ειδικό παιδικό πρόγραμμα αλλά και αγορά με παραδοσιακά είδη από όλο τον κόσμο, αυτό το τριήμερο αποτελεί για τις πόλεις από όπου θα περάσει ένα σπουδαίο πολιτιστικό γεγονός. Στην Καλαμάτα οι δράσεις του φεστιβάλ θα λάβουν χώρα στο Δημοτικό Στάδιο ενώ το φεστιβάλ θα επισκεφτεί και την Τρίπολη στις 28, 29 και 30 Ιουνίου.

Στην οδό Ναυαρίνου στην Καλαμάτα έχει ήδη στηθεί ένα περίπτερο που ενημερώνει τον κόσμο για το τι ακριβώς πρόκειται να συμβεί. Οι εκδηλώσεις ξεκινούν από τις 11 το πρωί και τελειώνουν αργά το βράδυ με τη λήξη των συναυλιών. Το εισιτήριο θα κοστίζει 25 ευρώ και θα ισχύει για μία ημέρα για όλα τα events, όπως δρώμενα, συναυλίες, workshops και άλλα καθώς και για το παιδικό φεστιβάλ που ονομάζεται globalninio.
Αναλυτικά οι εκδηλώσεις στην Καλαμάτα περιλαμβάνουν:

Συναυλίες

Οι Active Member σε ένα οπτικοακουστικό σετ ανεβαίνουν στην σκηνή του Global Beat το Σάββατο ενώ τους «προλογίζουν» και άλλα γκρουπ της Low Bap όπως οι δικοί μας (από την Καλαμάτα) Silencio (Dj Smoke, Damie και ο Skitsofrenis). Ακολουθούν οι Innocent Demons, μια μοναδική ομάδα σε ένα καινούργιο μουσικό ήχο. Η υπέροχη Aether music του σχήματος στην Κεντρική σκηνή του Global Beat αλλά και ο Μιλτιάδης Πασχαλίδης.

Στις μουσικές σκηνές παρουσιάζονται σύγχρονες αλλά και παραδοσιακές μουσικές από 4 χώρες όπου όλη την ημέρα φιλοξενούν καλλιτέχνες και σχήματα. Οι 5 μουσικοί της μπάντας από την Κούβα μας παίρνουν μαζί τους σε ένα ταξίδι στους ρυθμούς της μοναδικής αυτής χώρας, ενώ από την Αφρική, την πατρίδα όλων των ανθρώπων, θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε ήχους μέσα από τη μουσική της παράδοση. Ακολουθεί η θέρμη και το πάθος της Αργεντινής, αυθεντικά εκτελεσμένα από τους χορευτές του Tango και τους Αργεντίνους μουσικούς, η Ινδία από όπου θα ακούσουμε ήχους όμορφους, που οδηγούν στον διαλογισμό και την εσωτερικότητα. Το μουσικό πρόγραμμα περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα μουσικής για τους νεότερους όπου σε μια σκηνή πλήθος εκπρόσωποι του Low Bap αλλά και γνωστοί dj’s σε ένα μουσικό πρόγραμμα για ώρες και ώρες θα μυήσουν τους παρευρισκομένους στη μαγεία του ραπ ενώ θα έχουν τη χαρά να ακούσουν τους DJ Moya, D.I., Tanto, Pandomima Project, Jamoan, Oscura Vista, Ramon, Flaco, Στιχοπλοκές, Χνάρια, Maurelle και άλλους. Επίσης θα πραγματοποιηθούν και εργαστήρια dj workshop by dj Moya & D.I. και workshop for music production by Tanto & Kerinos.

Παραστάσεις

Ενα θέαμα που σίγουρα δεν έχουμε ξαναδεί ζωντανά είναι η πάλη Σούμο με τους δύο πρωταθλητές του Σούμο του 2007. Ο κάτοχος του χρυσού και του χάλκινου μεταλλίου, θα «συγκρουστούν» μεταξύ τους σε μια μάχη που προκαλεί δέος. Το Σούμο είναι μια ιεροτελεστία, ένας αγώνας τίμιος, μια μακριά δοξασμένη παράδοση.

Ινδιάνικοι χοροί και τελετές από εκπροσώπους των Ινδιάνων της φυλής Cree από τον Καναδά έρχονται με τις στολές και την μυστηριακή μουσική τους να εκτελέσουν για μας τους τελετουργικούς χορούς τους. Επίσης μια επίδειξη του χορού των λιονταριών, με ακρίβεια και φαντασμαγορικό χορό σε μια γιορτινή παράδοση από την Κίνα. Στις παραστάσεις περιλαμβάνονται εκτός από κωμωδία δρόμου και ζωντανές, εντυπωσιακές παραστάσεις με ξυλοπόδαρα και ακροβατικά νούμερα από την υπέροχη ομάδα του Θεάτρου Δρόμου Helix. Τα διάφορα δρώμενα θα «τρέχουν» όλη μέρα στο χώρο του Σταδίου απασχολώντας ευχάριστα μικρούς και μεγάλους, συντροφιά με Ζογκλέρ, Ακροβάτες, Ξυλοπόδαρους, Μηχανές Caspar.

Το Globalninio για τα παιδιά

Πρόκειται για ένα ολόκληρο Φεστιβάλ μέσα στο Φεστιβάλ. Ολα αφιερωμένα στα παιδιά. Ενας κόσμος με παιχνίδια και δράσεις, αλλά και παραστάσεις και θεάματα που ξεχωρίζουν όπως:

- «Ιστορίες πάνω σε ένα μαγικό χαλί» από την ομάδα, Θέατρο Νέων, όπου συναντιούνται η θεατρική αφήγηση, η μουσική, ο χορός, το θεατρικό παιχνίδι και οι νέες τεχνολογίες.

- «Οι κλωστές της μουσικής και οι ακροβάτες», παραστάσεις με μαριονέτες από τους μοναδικούς Ανταμαπανταχού. Κούκλες απίστευτες, φτιαγμένες από τους ίδιους, που τις ζωντανεύουν με μοναδική τέχνη και κέφι.

- «Το Τσίρκο “Μουρλάνο” και ο κύριος Αλφάλφα». Γίνεται ένα τσίρκο να χωρέσει σε ένα βιβλίο; Κι όμως γίνεται. Μια παράσταση με τη συμμετοχή των παιδιών, με αυτοσχεδιασμό και μουσική που παρουσιάζεται από τη συγγραφέα του βιβλίου «Ο Κύριος Αλφάλφα» των εκδόσεων Καστανιώτη, Γιολάντα Τσιαμπόκαλου και την θεατροπαιδαγωγό Εύη Σταθακοπούλου.

- Εργαστήρια όπως: «Σχολείο για Κλόουν», εργαστήριο θεατρικής μάσκας και εργαστήριο αυτοσχέδιων μουσικών οργάνων αλλά και συγγραφής παιδικού βιβλίου. - - Επίσης, κουκλοθέατρο με φιγούρες, αφήγηση παραμυθιού και κουκλοθέατρο με δακτυλόκουκλες είναι λίγα από αυτά που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του Globalninio.