Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου 2010

ΕΚΛΟΓΕΣ 80 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ (10/09/2007)

Γράφει η Γιολάντα Τσιαμπόκαλου
(εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος)

Μέρες που ‘ναι, έψαξα να βρω πρωτοσέλιδα αλλοτινών εποχών, σε περιόδους κρίσιμες προεκλογικές. Τις χρονιές που έχουνε μείνει στην ιστορία σε φόντο ασπρόμαυρο. Τότε που την σελίδα καλύπτανε κατεβατά με περίσσια «ν», καυστικά σκίτσα με σινική και χαμηλής ανάλυσης φωτογραφίες με κόκκους, όπου αξιότιμοι κύριοι με κουστούμια και καπέλο φωτογραφίζονταν σοβαροί, ώμο με ώμο. Ούτε λόγος για φωτογραφίες γυναικών σε εφημερίδα. Αλλοίμονο! Μόνη εκπρόσωπος του ασθενούς φύλου η Σταρ Ελλάς που είχε βγει και Μις Ευρώπη! Άλλωστε οι γυναίκες ακόμα δεν είχαν αποκτήσει δικαίωμα ψήφου… Οπότε ημέρες εκλογών περιδιαβαίνανε ή στήνανε πηγαδάκια μονάχα άντρες. Μάλιστα, το καλοκαίρι του 1928 - που είχαν προκηρυχθεί εκλογές μετά την παραίτηση της κυβέρνησης Ζαΐμη – στην Ελλάδα υπήρχαν επίσης πολλοί πρόσφυγες απ’ τα παράλια της Μικράς Ασίας. Και όλοι τους καλούνταν να ψηφίσουν και να εκτελέσουν το δημοκρατικό καθήκον τους στις 19 Αυγούστου του ίδιου έτους. Κονταροχτυπιόνταν ο Ελ. Βενιζέλος και ο Π.Τσαλδάρης. Όμως, επειδή τότε η κατάσταση ήταν ακόμα ρευστή, εύφλεκτη (όπως σήμερον!) και επιπλέον δεν υπήρχαν ακριβείς κατάλογοι με ονόματα πολιτών εκφράζονταν φόβοι ότι κάποιοι θα διπλοψηφίσουν. Γίνονταν λοιπόν συζητήσεις επί συζητήσεων «δια την λήψην μέτρων». Για παράδειγμα, είχε γίνει σχετική πρόταση να βουτάνε τον δείκτη του χεριού κάθε ψηφοφόρου σε μελάνι αφού ψηφίσει, ώστε να μην το επιχειρήσει ξανά! Ανάμεσα σε άλλα άρθρα στην Εφημεριδοθήκη της Βουλής, ανακάλυψα και το παρακάτω στην εφημερίδα «Πατρίς» της 18ης Αυγούστου 1928 το οποίο αντιγράφω εδώ παραλείποντας (κακώς) δασείες, ψιλές, οξείες κ.λ.π. Παράλληλα, εφιστώ την προσοχή σας για την ερχόμενη ημών Κυριακή καθώς ισχύει ενίοτε και η παροιμία με τον τύπο που «πήγε για μαλλί …». Ιδού:
‘Δια την αξιοπρέπεια του Έλληνος Πολίτου και Εκλογέως
Αύριον είναι η ημέρα των εκλογών. Η συζήτησις εν τούτοις δια την λήψην μέτρων κατά του διπλοψηφίσματος συνεχίζεται. Συνεχίζεται με όλην την αφόρητην ζέστην, με όλη την ειρωνείαν των ξένων εφημερίδων και με όλον το άσκοπον των προτεινόμενων μέτρων αφού όλα αποδεικνύονται αλυσιτελή και ανεφάρμοστα. […]Τι διάβολο, δεν είναι δα και τόσο δύσκολο πράγμα να βρεθεί ένα μέσο κατά του διπλοψηφίσματος. Και το μέσον ευρίσκεται. Κάποιος μεγαλοφυής τυρρανομάχος με ύφος Αρχιμήδου πετιέται έξαφνα και φωνάζει:
- Εύρηκα, εύρηκα. Όποιος ψηφίζει θα ξυρίζεται. Έτσι δεν υπάρχει φόβος να ψηφίσει και δεύτερη φορά.
- Πως θα ξυρίζεται; Ρωτούν οι υπόλοιποι συνεδριάζοντες.
- Και αν είναι φαλακροί; Και αν είναι σπανοί;
- Οι σπανοί ας παν να κουρεύονται. Αυτούς τώρα θα σκεφτούμε; απαντά λίγο θυμωμένος ο επινοητής του συστήματος. Και το σύστημα συζητείται εις τας λεπτομέρειάς του και εις το τέλος εγκρίνεται από την ολομέλειαν των συνεδριαζόντων […]